Sjöbod Tallviken

Ett väldigt roligt och lyckat arkitekturprojekt: nybyggnad av en sjöbod på en vacker och inspirerande skärgårdsö, ritad av Rex+ arkitektbyrå. Sjöboden är platsbyggd helt i trä på en grundläggning av stål och betong som har förankrats i bergssidorna under vattnet i den djupa skreva som var det enda möjliga läget för bygglov på fastigheten. Själva huset är utformat som ett upp- och nedvänt båtskrov, med liggande plankor som ”bord” i sidorna. En eldplats utomhus och en öppen spis inne i huset samt en exklusiv vedeldad bastu sammanlänkades med en bastant murad skorsten. Skorstenen utgör sjöbodens hjärta och fortsätter kraftfullt upp genom en del av yttertaket som är nedvikt och bildar där ett sjömärke mot vattnet.

Sjöboden har omgetts av nya soldäck och bryggor som bildar ett stort och varierat uterum mot havet.

sjobod_1Fönster om hörn släpper in extra mycket ljus och får vardagsrummet och bastun att bada i solljus.

014722Sjöboden sedd från trädgården ovanför.

sjobod_2Öppna spisen utomhus vetter direkt mot havet. Bryggan har båtplats och bänkar för ett uteliv stora delar av året.

sjobod_3

sjobod_4Matplatsen vid sjöbodens västra knut fångar den nedåtgående solens sista strålar.

sjobod_5Insidan av sjöboden är klädd med fjällpanel och golvtiljor av vitvaxad fur. I taket sätter formen av ett båtskrov karaktär.

sjobod_6Vedeldad bastu med lavar av kvistfri poppel och golv av grovhuggen natursten. Från lavarna har man panoramautsikt över havet.

sjobod_7

sjobod_9Övervåning ”inne i båtskrovet” rymmer arbetsplats och sovrum.